Březen 2008

zase Zac

31. března 2008 v 18:59 | verča

Zac Efron

31. března 2008 v 18:54 | verča

Pár superblogů

29. března 2008 v 11:09 | verča |  Pár superblogů
tak tady jsou blogy mích kamarádek
Tak se tam pak podívejte jo.

vtipy o cikánech

28. března 2008 v 20:01 | verča |  zábava
Rómovi hoří chatrč. Přispěchá mu na pomoc soused a křičí:
"Dežo, co se děje, cítím karamel?"
Dežo mávne rukou: "To nic, Aranka měla cukrovku
Cikán si dělá autoškolu. Přejede v pořádku křižovatku a instruktor se ho ptá:
Jenom tak pro zajímavost, jaká tam byla značka?
A cikán: Hliníková, vrátíme se?
Přijde cikán na nádraží a říká:
"Jednu jízdenku."
"Kam?"
"Do ruky, ty debila!!!
Cikán se dívá na svoje děti a povídá ženě:
"Tak co, Erža, umyjeme ta děcka, nebo uděláme nová?"
"Cikáne, kde děláš?"
"Nikde."
"A ty?"
"Já mu pomáhám!"
Jdou dva cikáni přes stavbu a spadnou do vápna.
První řekne: "Ty vóle, co budéme dělat?"
Druhý: "Ty vóle, si celej bílej a už by si chtěl pracóvat."

vtipy o blondýnkách

28. března 2008 v 19:55 | verča |  zábava
Příjde blondýnka na úřad: "Chtěla bych zaplatit poplatek za psa"
"A na jaké jméno, prosím?"
"Fifinka.
Co dělá blondýnka, která stojí na kopci a dívá se do dálky?
Studuje dálkově právnickou fakultu.
Proč nemají blondýnky při večírku led do pití?
Protože vždy zapomenou recept.
Proč jí blondýnka fazole v sobotu?
Aby si mohla dát v neděli bublinkovou koupel.
Proč mají blondýnky dolíček na bradě a placaté čelo?
Škrábe se na bradě - "Nevím."
Plácne se do čela - "Už to mám!"
Co je pro blondýnku bezpečný sex?
Když zamkne dveře od auta.
tak to je o blondýnkách .

a zase ta Hillary

26. března 2008 v 10:14 | verča

Hillary

26. března 2008 v 10:10 | verča

Zase ta Hilary

24. března 2008 v 11:21 | verča

foto

23. března 2008 v 15:55 | verča |  **Něco o mě**
Tak co na to říkáte když máte jít k fotografovi já to moc nemusím a co vy a to ještě když se focením zabívá někdo z vaší rodiny u mě je to strejda a focení jsem do této doby nesnášela myslela jsem si že jsem tlustá a tak ale jednou když měl strejda nafotit fotky nějaké pěkné ale když mě poprtosil abych si stoupla tak abych vypadala jako modelka tak jsem řekla že jo a doopravdy jsem si připadala jak modelka a od té doby se mi fotografování líbí tak se řidte podle mě a nic vám nemůže vadit kromě nedostatku !!!!!!!!!!!!!

Diplomy pro vás

20. března 2008 v 9:16 | verča |  Diplomy

emo

19. března 2008 v 18:00 | verča

bleskovka

19. března 2008 v 16:27 | verča |  to co zbylo
jaro nebo podzim ?
16 nebo 20?
Mamka nebo babička?
teta nebo strýc?
škola nebo prázdniny ?
na tyto otázky odpovězte do komentíku .o.k ?

Který obrázek se ti líbí

15. března 2008 v 12:54 | verča

Můj diplom

15. března 2008 v 11:26 | verča pro hanču
Tak to ju můj diplom od kámošky podívejte se ji na blog hanakak.blog.cz

A zase ty rozvrhy tu pro vás mám

15. března 2008 v 10:25 | verča

další bezva rozvrhy

15. března 2008 v 10:21 | verča
Tak co líbí

Rozvrhy

15. března 2008 v 10:12 | verča

Včela Medonosná

15. března 2008 v 9:28 | verča |  referátky

Včela Medonosná


včela medonosná
Apis mellifica - blanokřídlý hmyz ze stejnojmenné čeledi. Včela medonosná žije ve velkých společenstvech (včelstvech). Základem včelstva je oplozená matka (královna), dělnice a trubci. Matka klade dva druhy vajíček: oplozená, z nichž se vyvíjejí dělnice (a při jiné výživě nové matky), a neoplozená, ze kterých se vyvíjejí trubci. Dělnic bývá v úle 10000-60000 podle snůšky a ročního období. Ve zdravém včelstvu se trubci vyskytují pouze v létě v počtu několika set až tisíc jedinců. Včela medonosná poskytuje člověku například med, vosk, mateří kašičku a je nejvýznamnějším opylovačem hmyzosnubných rostlin. Podle zeměpisného rozšíření se rozeznávají skupiny včel evropských, asijských a afrických. Ve skupině včelstev se podle charakteru zbarvení a tvaru těla rozeznává několik plemen. Včela medonosná středoevropská, černého zbarvení vyniká otužilostí a přizpůsobivostí tvrdším přírodním podmínkám, rozšířena je v Čechách a na Moravě. Včela medonosná kraňská, světlejšího zbarvení, je přizpůsobena nížinným podmínkám, je na Moravě, proniká i do Čech. Včela medonosná italská, žlutého zbarvení, přizpůsobená mírnému podnebí, je značně bodavá, rozšířena hlavně v Itálii. Včela medonosná kavkazská, různého zbarvení, s delším sosákem, je málo bodavá, ale silně rojivá, rozšířena na Kavkazu.
Carl Linné, který pojmenoval včelu medonosnou jako včelu med nosící (mellifera), později poznal určitou nepřesnost, protože včely nosí jen nektar, který v úlu zpracují na med. Navrhl proto nový název Apis melilifica L.V současnosti se používají oba názvy.
Opylení ovocných dřevin:Jabloň: 90,0%
Třešeň:98,5%
Hrušeň:92,0%
Angrešt:73,3%
Višeň-samoprašná:58,3%
Slivoň-samoprašna:42,9%
ciziprašná:96,4%
Kromě včeli medonosné se do čeledi včelovití řadí tisíce druhů sociálního i samotářského hmyzu. Přestože včela jako taková je symbol sociálního způsobu života, druhově nejbohatší skupinu včel představují právě samotářské včely, jen v ČR žije kolem 600 druhů.

Tygr

15. března 2008 v 9:27 | verča |  referátky

Tygr


Tygr je jedna z největších kočkovitých šelem. Žije samotářsky ve svém teritoriu, které si označí. Samec ve svém teritoriu nestrpí druhého samce, ale samice ano.
Samice je březí 14 - 16 týdnu a v doupěti nebo pelechu se rodí 2 - 4 mláďata. Pelech je chráněný, vystlaný měkkým materiálem. Už ve věku půl roku se mláďat se svou matkou vydají na lov, ale osamostatní se až za další 2 - 4 roky.
Tygři se živí jinými zvířaty. Např. prasaty, jeleny, ale nepohrdne ani menšími kočkovitými šelmami. Někdy si slupne hrabavého ptáka, nebo rybu. Vody se nebojí a dokonce ji vyhledává.
Tygři patří mezi ohrožené druhy, protože lidé ničí prostředí, ve kterém žijí a tygři nemají tolik prostoru pro lov. Další nebezpečí představuje nelegální lov tygrů, jenž taky bohužel přispěl k vymírání tygrů.

Tygr ussurijský
Tato krásná kočkovitá šelma je ve volné přírodě velmi vzácná. V zajetí se vyskytuje více těchto tygrů, než ve volné přírodě.
Teritoria, která obývá tygr ussurijský mohou být až 3 000 km2 velká. Obvykle se v nich dělí samec se dvěmi samicemi, ale druhého samce tak nesnese. Teritorium označuje močí. Samice jsou více tolerantnější, než samci.
Doba páření není přesně daná a mohou se tedy pářit po celý rok. Po 95 - 112 dnech březosti rodí samice 2 - 4 mláďata. Až ve dvou týdnech otevřou oči a ve stejné době jim začnou růst zuby. Když jsou jim 2 měsíce, poprvé opustí svůj úkryt. V 5 - 6 měsících je matka bere s sebou na lov. Stále sají mateřské mléko, ale jí už i pevnou stravu. Když jsou mláďata asi rok stará,vydávají se poprvé sami na lov. Matka je s mláďaty až do doby jejich pohlavní dospělosti (tj. 3- 5 let).
Na lovu stráví tygr mnoho času. Jen jeden z deseti pokusů se jim vydaří. Za svou kořistí se plazí. Malá zvířata zabijí prokousnutím hrdla. Větší stáhne k zemi a pak jim překousne šíji. Po usmrcení přesune svou kořist do svého úkrytu, který se nachází nejčastěji u vody. Kořist žere v leže a přidržuje si ji tlapkami. Specializují se na lov velkých kopytníků, ale v případě nouze loví i ryby, žáby, želvy, ptáky, myši, ale nepohrdne ani různými plody.
Vyskytuje se na východě Rusku, nebo v severní Číně. V oblastech, kde žije je většinu roku sníh. Je velmi ohrožený a počet tygrů je odhadován na pouhých 300 jedinců.
Dožívá se asi 15 let. Samci měří 2,7 - 3,8 metru. Samice jsou o něco menší. Aktivní jsou hlavně v noci. Váží 250 - 280 kilogramů a v kohoutku měří 105 - 110 centimetrů.
Jeho drápy jsou zatažitelné. Při běhu a odpočinku zůstávají schované, ale když útočí, drápy vysune.
Jeho uši jsou velice malé. Vidí barevně a v noci 5 x lépe než člověk.
Tygr je velice mohutný a silný. Může také přenášet těžkou kořist, na kterou by bylo potřeba 5 mužů.
Tygr musí denně sníst 9 -10 kg potravy, protože žije v chladném podnebí. Nejvyšší zaznamenaná hmotnost tygra ussurijského byla 384 kg.
V zimě je srst tygra zbarvena žlutavě. Odpovídá tak zasněžené tajze. V létě je červenooranžová.
Jelikož jsou v oblasti, ve které žije nízké teploty (až - 45°C), jeho srst je delší a hustší než u tygrů, kteří žijí v teplých oblastech.
Tygr ussurijský je mnohem větší, než tygr bengálský.

Tygr bengálský
Tyto kočkovitá šelma žije samotářsky a loví většinou v noci. Své teritorium si označuje močí. Drápy si brousí o kůru stromů. Tyto drápance jsou také značky k označování teritoria. Svou kořist si zatahuje do houštin a přikrývá listím. Později se k ní vrací.
Rozmnožuje se na jaře. Po 15 týdnech březosti vystele samice dobře ukryté doupě svými chlupy a narodí se jí 2 - 4 mláďata. Až po 10 dnech začnou vidět. Narodí se s již pruhovaným kožíškem. 8 týdnů pijí mléko a poté je tygřice zvyká na pevnou stravu. Už v 11 měsících mohou mláďata sama lovit větší zvěř.
Loví většinou v noci. Menším zvířatům zlomí vaz a větším prokousne hrdlo.
Tygr dokáže vyvinout velkou rychlost, ale např. zdravý jelen mu unikne. Loví tedy spíše mladá nebo nemocná zvířata. Jeho kořistí se stávají divoká prasata, žáby, myši, ptáci, ale hlavně gaury (divoký skot).
Má rád vodu a rád plave. Na stromy nikdy neleze.
Od hlavy po ocas měří 2,7 - 3,1 metru, v kohoutku 91 centimetrů a samci váží 180 - 260 kilogramů. Dožívají se 15 let.
Při lovu mu velice slouží tesáky. Jeho předek - tygr šavlozubý - měl velice velké tesáky, které mu velice pomáhaly při lovu. Dnešní tygři( nejen bengálští) nemají tesáky tak velké, ale mají je.
Když tygr začne "řvát", jeho hlas je slyšet až 2 kilometry daleko

Sloni

15. března 2008 v 9:26 | verča |  referátky

Sloni


Sloni jsou největší suchozemští obratlovci. Tito majestátní tvorové se vyznačují mohutnými kly, obrovskými ušními boltci a chobotem. Mají velkou sílu a jsou učenliví, a tak zvládnou i složité výkony. Proto je člověk už celá tisíciletí využívá k různým pracím (hlavně tažným). Z dřívější velké skupiny slonů žiji dodnes jen dva druhy. Slon africký a slon indický. Slon africký je o něco vyšší a má větší uši než slon indický. Dospělý samec je vysoký 3 m a jeho hmotnost dosahuje téměř 6 tun. Chobotem nasává vodu a vstřikuje si ji do tlamy, podává si potravu, čichá, zvednutím zdraví ostatní členy stáda a v hluboké vodě mu poslouží jako dýchací trubice.

CHOBOT:
vznikl prodloužením a srůstem horního pysku a nosu jako čichový a hmatový orgán. Konec chobotu je velmi citlivý a vybíhá z prstovité výběžky, jimiž sloni dovedou uchopit i zcela malé předměty. Po obou stranách chobotu jsou mohutné kly. Kly jsou vlastně přeměněné horní řezáky. Slon je používá k loupání kůry nebo k vyhrabávání menších stromů i s kořeny.

UŠI:
- používá k zastrašování nepřátel a máváním uší se slon zbavuje přebytečného tepla.

SLON INDICKÝ:
- žije v rozsáhlých lesích jihovýchdní Asie, Indie a Číny. Často bývá chován jako krotké zvíře L a jeho síly se se využívá k těžké práci se dřevem. Nejvhodnější věk ke krocení je mezi 10- 20 rokem.

SLON AFRICKÝ:
V současnosti slonů v Africe ubývá, protože je loví pytláci pro stále vzácnější slonovinu. Slonů ubývá i proto, že oblasti, v nichž sloni volně žili, mění lidé v rozsáhlé zem. farmy. V rezervacích, kde jsou sloni chráněni, se jejich stavy zvyšují a zároveň regulují kontrolovaným odstřelem, aby se nepřemnožili a neničili přírodu.

Sloni jsou na seznamu ohrožených zvířat